fbpx

Website sahipleri mevcut  ya da yeni bir websitesi oluşturduğunda site ismi ya da anahtar kelime arama yaptığında SERP (Google sıralama) sonuçlarında web sitesini göremeyebilir. Bunun birden fazla sebebi olabilir. Bu yazımda bu sorunun sebeplerini ve çözümlerini detaylı olarak sizlere anlatmış olacağım.

Websitem Google’da Çıkmıyor Sebebi Nedir?

Yeni ya da eski bir websitenin Google’da çıkmaması için birçok sebebi mevcut. Bunların başlıca sebepleri:

  • Google dizininde kayıtlı olmayabilir,
  • Sitenizin ceza durumu,
  • Yanlış anahtar kelime seçimi
  • Yanlış alt yapı seçimi
  • Kalitesiz içerikler

Eğer yeni websitesi oluşturup yayına aldıysanız sitenizi henüz Google taramamış ya da dizine eklememiş olabilir. Google dizinine yeni kaydolmuş websitelerin arama sonuçlarında yer alması için botların SEO kriterlerini inceleyerek sıralamaya alması uzun sürebilir. Siteinizin Google dizininde olup olmadığını kontrol etmek için Google arama çubuğuna site:siteadi.com şeklinde arama yaparak indexlenmiş sayfalarınızı ve index sayınızı öğrenebilirsiniz. Örnek:

Bu sorgu ile Google dizinine kayıtlı sayfalarınızı görebilirsiniz.

Websitem Google’da Çıkmıyor Çözümü

1- Search Console Kaydı

Site:siteadi.com sorgusu ile Google araması gerçekleştirildiğinde websitenizin ya da alt sayfalarınızın URL adreslerini burada göremiyorsanız Google botları henüz sitenizi taramamış olabilir. Google botlarınızı sitenize çekmek için en önemli yöntemlerden biri sitenizi Google webmaster tools kaydınız gerçekleştirmeniz.

Kayıt için kullanacağınız adres: https://search.google.com/search-console/about

Bağlantıya tıklayarak site adınızı kopyalayın. Gerekli dosyayı sunucu içerisinde ya da meta etiketlerini sitenizin <head> </head> bölümüne ekleyerek sitenizin kaydınız gerçekleştirebilirsiniz. Kayıt sonrasında sitenizin sitemap.xml dosyasını site haritaları kısmına eklemeniz, websitenizde bulunan URL adreslerinin Google botları tarafından bulunmasını oldukça kolaylaştıracaktır.

Sitemap dosyasını eklemek için panelin sol kısmında bulunan site haritaları kısmına tıklayın. Yer alan adres çubuğuna siteadi.com/sitemap.xml adresini ekleyin ve gönderin.

Site haritanız botlar tarafından okunabilir ise resimde görüldüğü gibi yeşil ile “başarılı1 yazacaktır.

 

Not: Sitenizin sitemap adresini URL çubuğuna siteadi.com/sitemap.xml yazarak kendi adresinize ulaşabilirsiniz. Eğer sitemap dosyanız yok ise geçici olarak sitemap oluşturuculardan oluşturabilir, WordPress alt yapısı kullanıyorsanız SEO eklentileri ile dinamik site haritaları oluşturabilirsiniz.

 

2- Anahtar Kelime Seçimi

Sorunuzun kaynağı sorgusunu gerçekleştirdiğiniz anahtar kelime olabilir. Arama çubuğuna site adınızı mı yoksa anahtar kelimenizi mi yazıyorsunuz? Sorguladığınız kelime eğer site adınız ise ve sıralama sonuçlarında yer almıyorsa bir sorun olabilir.

Çözümü Nedir?

Sizinle aynı isime sahip olan farklı işletmeler var mı? Cevap ever ise siteniz yeni olduğu için alt kısımlarda yer alıyor olabilir. Cevabınız hayır ve siteniz daha yeni ise arada anasayfa içeriğiniz güncelleyebilir, site adınız ile sosyal medya hesaplarınızı oluşturabilirsiniz. Anasayfa içeriğinizi güncelleyebilir ve kalitesini artırabilrsiniz.

Eğer hizmet verdiğiniz ve dönüşüm getirecek anahtar kelimeyi Google üzerinde arıyor ve sıralamada bulamıyorsanız sayfanızın SEO puan kalitesi düşük olduğu için olabilir. Öncelikli olarak kontrol etmeniz gereken adımlar:

  • Aradığım kelimede sayfam bulunuyor mu?
  • Sayfa başlığım aradığım kelime ile aynı mı?
  • Sayfa içerisinde kaliteli içerik bulunuyor mu?
  • Benden başka websitelerinin aynı isimde sayfaları var mı?

İlk 3 soru için cevabınız hayır ise sitenizin üzerinde yeri bir sayfa oluşturarak en az 500 kelime ve üzeri olacak şekilde kullanıcıların arama niyetlerini ve sorularını cevaplandırarak içerik oluşturmanızı tavsiye ederiz. Eğer cevabınız evet ise sektör rekabeti kaynaklı olarak sıralamada yer almıyor ya da sayfa SEO kalite puanınız düşük olduğu için arama sonuçlarına giremiyor olabilirsiniz. Siteniz ile ilgili ücretsiz SEO hata raporu almak isterseniz https://senturkoguzhan.com/ucretsiz-seo-analizi/ sayfasından formu doldurarak siteniz için ÜCRETSİZ SEO ANALİZİ talebinde bulunabilirsiniz.

3- Sayfa İçeriği

Websitem Google’da çıkmıyor hatasının başlıca sebeplerinden birisi de kalitesi düşük içeriklerin yayınlanmasından kaynaklıdır.

  • Anahtar kelimenizi Google’da arayın
  • Sonuçlarda yer alan siteleri ziyaret edin
  • Sayfaları inceleyin
  • Kendi sayfanız ile karşılaştırın
  • İçeriklerinizi güncelleyin

İçeriklerinizin rakiplerinizden kaliteli olduğunu düşünüyor fakat yine de websitenizin Google’da çıkmamasının sebebini bulamıyorsanız SEO danışmanı sayfamı inceleyerek teklif alabilirsiniz.

4- Teknik SEO Optimizasyonu

SEO, websitelerinin Google ve diğer arama motoru kriterlerine uyumlu hale getirilmesine verilen isimdir. Hatanızın sebebini bulamıyorsanız kullandığınız alt yapıdaki SEO düzenlemelerini gerçekleştirin. Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız SEO hakkında yazdığım içerikleri okuyarak öğrenebilir, profesyonel bir destek almak isterseniz SEO hizmeti sayfamı inceleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir