fbpx

A’dan Z’ye SEO Kontrol Ve Analiz Listesi

Web sitelerinin Google üzerinde daha fazla trafik elde edilmesi ve mevcut konumların arama sonuçlarında daha iyi konumlarda yer alabilmesi için SEO işlemlerinin tamamlanması gereklidir. SEO hataları giderilmiş olan websiteleri rakiplerine göre daha iyi konumlarda yer alır ve daha fazla potansiyel müşterinin ziyaret etmesini sağlar.

SEO kontrol listesi adımlarını detaylı olarak sizler için derledim. Kendi web siteniz için aşama aşama kontrol sağlayabilir ve hataları düzenleyebilirsiniz. Kontrol listesine geçmeden önce derinlemesine inceleme yapabilmek amacı ile Screaming Frog analiz aracını indirmenizi tavsiye ederim. Ücretsiz sürümüyle 500 adede kadar sayfalarınızı tarayabilirsiniz.

Teknik SEO Kontrol Listesi

  • Search console kaydı yapılmış mı?

Web sitenizin Google webmaster tools diğer adıyla Search Console kaydı yapılmış mı? Bunun kontrolünü sağlamanız gereklidir. Mevcut ve gelecekti tüm hataları buradaki alanlar üzerinden inceleyebilirsiniz.

  • SSL Bulunuyor mu?

Eskisi kadar çok önemli bir sıralama faktörü olmasa da kullanıcıların güvenliği ve tıklama oranını arttırmak için SSL bağlantınızı kontrol etmenizi öneririz. URL çubuğunda SSL yok ise web sitesi güvenli değil ibaresi yer almaktadır.

NOT: Özellikle E-ticaret sitelerinde SSL bulunmuyorsa bu durum hem site açılışında bazı hatalar verecek hem de kullanıcıların sitenizi hemen terk etmesini sağlayacaktır.

  • Web Sitesi Tek URL’de mi Açılıyor?

Web sitenizin farklı URL’ler ile birden fazla aynı şekilde açılması tekrarlanan ve kopya sayfa durumuna düşürecektir. Testlerini manuel olarak gerçekleştirebilirsiniz.

https://siteadi.com/

https://www.siteadi.com/

http://siteadi.com

http://www.siteadi.com/

tüm bu sorgularda sitenizin tek bir URL adresine yönlenmesi gereklidir.

  • Robots.txt dosyası bulunuyor mu?

Web sitenizde robots.txt dosyanızın olup olmadığını kontrol etmek için siteadi.com/robots.txt yazabilirsiniz. Açılan sayfa 404 sayfası ise robots.txt dosyanız bulunmuyordur, Google botları için birtakım komutlar bulunuyor ise robots.txt dosyanız var demektir. Dizine

  • Sitemap.xml dosyanız bulunuyor mu?

Sitemap.xml dosyası Google botların sayfa URL adreslerinizi daha kolay bulunmasına yardımcı olan bir dosyadır. Dosya kontrolü için siteadi.com/sitemap.xml yazarak kontrol gerçekleştirebilirsiniz.

  • 404 (Sayfa Bulunamadı) hataları mevcut mu?

Bu hatayı kolay şekilde tespit edebilmek için Screaming Frog aracınızı çalıştırmanızı tavsiye ederim. Scremaing frog üzerindeki “response codes” üzerinden direk 4xx bağlantıları seçerek kırık bağlantılarınızı kontrol edebilirsiniz.

Program ile uğraşmak istemeyenler ise Search console üzerinde Ayarlar > Tarama İstatistikleri > 404 Hataları sayfasını ziyaret ederek mevcut 404 hatalarınızı görebilirsiniz. Bu hataları kaldırmak için 404 bağlantısı olan linkleri web sitenizden kaldırmalısınız.

  • Site taramaya açık mı?

Arama motoru örümcekleri web sitelerinde bulunana robot kodlarına göre tarama ve indexlenme (dizine eklenme) işlemlerini gerçekleştirir. Search console üzerinde ana sayfa ve alt sayfalarınızı URL denetleme aracı ile test edebilir, tarama ve dizine eklenme işlemlerini kontrol edebilirsiniz.

  • 5xx sunucu hataları bulunuyor mu?

Sunucu hataları tarama ya da gezinme sırasında sayfanın yanıt vermemesinden kaynaklı olarak meydana gelir. Bu da sayfanın taranamamasına sebep olurken aynı zamanda tarama bütçesini de düşüren önemli hatalardan biridir. Tespiti için Screaming frog kullanabilir ya da Search Console üzerinden

Ayarlar > Tarama istatistikleri > 5xx hataları sayfasını ziyaret ederek sorunları tespit edebilirsiniz.

  • Site açılış ve Sayfa Gezinme Hızı

Google sıralama faktörlerinde hala öncelik olan, kullanıcıların hemen çıkma oranını düşüren en önemli etkenlerden biri site hızıdır. Site hızınızı ölçmek için Google Pagespeed aracını kullanabilirsiniz.

https://pagespeed.web.dev/

Açılan sayfada web site adresinizi girerek test edebilir, sorunlarını görebilirsiniz.

  • Siteniz Responsive (Mobil Uyumlu) mu?

Web sitenizin mobil uyumlu olması özellikle kullanıcılar tarafından oldukça önemlidir. Tam sayfada açılan ve kayma olmayan web sitelerinin dönüşüm oranları oldukça yüksektir. Bunun için telefonunuzdan web sitenize girerek kayma ya da mobil kullanılabilirlik sorunlarının olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Search console üzerinde yeterli veri elde edildiyse Deneyim > Mobil kullanılabilirlik sayfasına göz atarak sorunlarınızı görebilirsiniz.

  • Schema Yapılandırması Doğru mu?

Schema (Yapısal Veri) kodları, web sitenizi ziyaret eden Google botlarının tarama esnasında daha doğru şekilde taramasını sağlar. Eklediğiniz kod parçaları ile web sitenizi Google arama sonuçlarındaki görünümüne nitelik katabilirsiniz. Schema yapınızı test etmek için:

https://developers.google.com/search/docs/appearance/structured-data adresini ziyaret edebilir, URL adresinizi ekleyerek tarama yapabilirsiniz.

  • Hreflang (Site Dil Etiketi) Hitap Ettiğiniz Ülkeye Göre mi Yapılandırılmış?

Web siteniz hedef kitlenizin ülkesine göre Türkçe, İngilizce farklı bir dil ile kurulmuş olabilir. Fakat bu sayfaları oluşturduğunuz dile göre mi yoksa farklı bir dile göre mi meta etiketinin olduğunu test etmelisiniz.

Bunu test etmek için en basit yol; web sitenizi tarayıcıda açın > CTRL + U Tuşuna basın > Lang etiketini kontrol edin. Türkçe web siteleri için bu etiketin değeri “TR” olmalıdır.

  • Dizine Eklenmemesini İstediğiniz Sayfalar Noindex mi?

Özellikle E-Ticaret sitelerin sepet, kişi, ödeme, sipariş gibi sayfaların taranmaması ve dizine eklenmemesi gerekir. Bu hem güvenlik açığı oluşturabilir hem de tarama bütçesini olumsuz etkiler.

En basit şekilde test etmek için indexlenmesini istemediğiniz sayfayı tarayıcıda açın;

Search Console > URL Tarama > Açılan sonuç sayfasını inceleyin.

  • Görsel Boyutları Doğru mu?

Sitenizde kullanılacak görsel boyutlarının en fazla 100 – 150 kb olması tavsiye edilir. Daha yüksek boyutlu dosyalar sitenizin geç açılmasına ve sayfaların geç yüklenmesine sebebiyet verecektir. Test etmek için;

Screaming Frog > İmages > Over 100 Kb dosyalarını inceleyebilir, görsel boyutlarınızı küçültebilirsiniz.

  • Canonical Etiketler Bulunuyor mu?

Canonical etiketler, arama motorlarına belirtilen sayfa adresinin farklı bir sayfanın kopyası olduğunu belirtmek için kullanılan HTML etiketidir. Bu sayede yinelenen içerik problemini ortadan kaldırır, Google SERP (Arama Sonuçları) için daha doğru sonuç veren sayfalar oluşturursunuz. Test etmek için:

Screaming Frog > Canonical > Canonical Link Element 1 adımlarını takip ederek test edebilirsiniz.

  • Sitemap.xml Dosyası Statik Yapıya mı Sahip?

Sitemap.xml dosyası az öncede bahsedildiği gibi Google ve diğer arama motoru botlarının site içerisinde bulunan URL adreslerini daha kolay keşfetmesi için kullanılan dosyadır. Sitenize yeni bir içerik, sayfa ya da ortam dosyası eklediğinizde otomatik olarak buraya eklenmesi gereklidir. Sİtemap.xml dosyasında bulunmayan linklerin keşfi diğer linklere daha göre daha geç olacaktır.

  • Sitemap Dosyası Search Consoleye Eklenmiş mi?

Google botların sitenize yeni eklenen sayfa URL adreslerini hızlı keşfetmesi ve doğru bir tarama gerçekleştirmesi için sitenizi Google Search Console üzerinde tanımlamalısınız.

Search console > Site Haritaları

  • Google Analytics Kodu Ekli mi?

Organik ve diğer kaynaklardan gelen bağlantıları analiz etmek, sitenizin verilerini ölçeklemek, kullanıcı istatistiklerini anlamak için Google Analytics kodlarını sitenize ekleyerek verileri toplamaya başlayın.

Site İçi SEO Kontrol Listesi

Teknik kısımdaki sorunları çözümleyip sorunsuz bir alt yapı ile çalışmaya başladıktan sonra Site İçi SEO çalışmalarınızı gerçekleştirmeniz gereklidir. Bundan sonrasında teknik SEO ile ilgili sadece bazı geliştirmeleri kontrol etmeniz gerekli. Site içi SEO kontrol listesi ile sayfalarınızın ve site genelinizin analizlerini gerçekleştirebilirsiniz.

  • Sitenizin Kullanıcı Deneyimi (UX) İyi Durumda mı?

Kullanıcı deneyimi ne kadar arttırılmış olursa sitenizde ziyaretçilerin gerçekleştireceği eylemler de o kadar rahat olacaktır. Ziyaretçileriniz web sitenizde aradıkları sonuca hızlı şekilde ulaşamaz, ödeme ya da sepete ekleme eylemleri gibi durumları gerçekleştiremez ise web sitenizden hemen çıkarlar.

  • İçerikleriniz Özgün mü?

Web site türünüz hizmet, blog ya da E-ticaret gibi alanlardan hangi birinde olursa olsun yayınladığınız içerikler özgün olmalıdır. Kopya içerikler Google sıralamasında en alt sayfalarda kalabilir ya da hiç dizine eklenmeyebilir.

  • İçerikleriniz Semantik Yapıda mı Oluşturuldu? Alt Başlıkları Var mı?

Özellikle blog ya da içerik pazarlaması çalışmalarınızda içeriklerinizin Google sıralamalarındaki konumlarını iyileştirmek, daha fazla ziyaret elde etmek, daha fazla anahtar kelime arasında arama sonuçlarında yer alabilmeniz için en önemli durum, içeriğinizin kalitesidir.

Örneğin web sitenizde “uçak bileti” sattığınızı düşünelim. Bu içerikte oluşturabilecek en iyi uyum:

Uçak Bileti

Ucuz Uçak Bileti

Uçak Bileti Nereden Alınır

Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır

Uçak bileti fiyatları

Gibi birçok soruya cevap vermeniz hem sayfa otoritenizi arttıracaktır hem de sayfanızın daha iyi konumlarda ve daha fazla sorguda yer almasını sağlayacaktır.

İçeriklerinizi oluştururken anahtar kelimenizi tekrar tekrar kullanmak yerine, LSI (Uzun kuyruklu kelime) kelimelerden yararlananın.

  • İçeriklerinizde Heading (H1, H2, H3, H4, H5, H6) Kullanılıyor mu?

İçerik oluştururken kullanıcıların soru ve aramalarına göre alt başlıklar oluşmanız gerektiğine bir önceki adımda değinmiştim. Bu alt başlıkları, arama hacimlerine göre ve içeriğin gidişine göre Heading etiketleri ile işaretlemeniz gereklidir. Bu sayede arama motoru örümcekleri içeriğinizin ne hakkında olduğunu daha iyi anlayacaktır.

  • Meta Başlığınızı Doğru Şekilde Oluşturdunuz mu?

Meta başlık, Google arama sonuçlarında (SERP) bulunan yer alan sayfa başlığıdır. Meta başlıklarınızın uzunluğu maksimum 60 karakter olmalıdır. Daha uzun başlıklar Google arama sonuçlarında üç nokta (üç nokta) hatasına sebep olacaktır. Bu da ziyaretçilerinizin sayfanızın ne hakkında olduğunu tam anlayamamasına sebebiyet vererek tıklama oranınızı düşürecektir.

  • Meta Başlığınız Arama Niyetine Göre Oluşturuldu mu?

Google sıralama faktörlerinde en önemli kriterlerden biri meta başlıktır. Meta başlıklarınızı kullanıcıların arama niyetine göre oluşturmanız daha iyi dönüşümler almanızda büyük rol oynayacaktır. Örneğin bir E-Ticaret sitesi kategori için:

“Basketbol Ayakkabısı Modelleri ve Fiyatları” şeklinde yazmanız

Basketbol ayakkabı

Basketbol ayakkabısı modelleri

Basketbol ayakkabı fiyatları

Gibi aramaya yapanları hedefleyecektir.

  • Meta Açıklamalarınız Tıklama Oranını Arttırmaya Yönelik mi Oluşturuldu?

Meta açıklamalar, Google arama sonuçlarında meta başlıkların hemen altında yer alan kısımdır. Meta açıklamada yazdığınız içeriklerin uzunluğu 110-160 karakter arasında olması kullanıcıların tıklama oranını arttırmak için büyük önem taşımaktadır. Açıklamalarınızı oluştururken etkileyici ve harekete geçirici bir dille yazmanızı tavsiye ederiz.

  • Site İçi Linklemeler Mevcut mu?

Özellikle blog içeriklerinizde ilgili sayfalara link vermeniz hem sitedeki oturum süresini artıracak hem de sıralamalarınızın yükselmesinde etkili bir rol oynayacaktır.

  • Dışa Açılan Linklerde Nofollow Kullanılıyor mu?

Sayfa içeriklerinizde ya da sitenizin herhangi bir kısmında dışa açılan bağlantılar (başka websitesine verdiğiniz linkler) için kullanabileceğiniz bazı etiketler mevcut. Bunlardan en yaygın olanları nofollow, noopenner gibi etiketler.

Mevcut sitenizden farklı sitelere kaynak gösterimi ya da farklı bir sebeple link çıkışı yapıyor ve bu sitelere link suyu gücünüzün geçmesini istemiyorsanız linklerinize nofollow etiketi verebilirsiniz.

  • Görsel Alt Etiketleri Eklenmiş mi?

Google botları tarama esnasında görüntüleri direk olarak işleyemedikleri için, eklediğiniz alt etiketlere göre görselin ne hakkında olduğuna dair bilgi verir. Görsel alt etiketlerinin doğru şekilde oluşturulmuş olması hem sayfa içi SEO optimizasyon skorunuzu artmasını hem de görsel aramalarından organik trafik elde edilmesini sağlar.

  • Menü Yapısı Doğru Oluşturulmuş mu?

Sitenizin menü kısmının hem kullanıcılar hem de Google botları için doğru şekilde yapılandırılması gereklidir. Menüye eklediğiniz linkler, tüm sayfalarda yer alacağı için hem iç link olarak kabul edilir hem de sıralamada büyük avantajı olacaktır.

  • Menü Kırılımı 3’ü Geçiyor mu?

Özellikle menüde yer alan linklerin kırılımları maksimum 3 basamak olmalıdır. Örnek bir menü yapısı vermek gerekirse;

Ayakkabı

Spor Ayakkabı

Günlük Ayakkabılar şeklinde olmalıdır. Daha fazlası hem kullanıcılar hem de Google örümcekleri için bir takım anlam sorunlarına yol açabilir.

  • Tekrarlanan İçerikler Var mı?

İçerik oluşturmak için başlıkları değiştirerek içeriklerin aynı olduğu sayfalar sıklıkla karşılaşılan sorunlardan biridir. Özellikle E-ticaret ürün sayfaların da sıkça meydana gelen bir hatadır.

E-Ticaret siteleri için her varvasyon için ayrı ürün açmak yerine varyasyonlu ürün olarak oluşturabilirsiniz.

Blog sayfaları için ise içeriklerinizi yeniden özelleştirerek ya da canonical etiket düzenlemesi ile bu sorunun önüne geçebilirsiniz.

  • İçerikleriniz İFrame ile mi Görüntüleniyor?

Farklı bir site üzerinden bilgi sağlıyor ve otomatik olarak sitenizde ekliyorsanız bu içeriklerin HTML /Text olarak yayınlanmasını öneririz. İframe içerikleri Google botları okuyamadığı için sayfalarınız ya da mevcut içeriğiniz boş olarak görüntülenecektir.

  • Sosyal Bağlantılar Bulunuyor mu?

Sosyal medya linklerinin siteniz üzerinizde bulunması olumlu etkenlerden biridir. Sosyal linklerinizi hem kullanıcılar için hem de Google botları için eklemenizi tavsiye ederim. Fakat linklerinizi eklerken “yeni sekmeden açılsın” olarak düzenlemeyi unutmayınız.

  • Yinelenen H1 Sayfaları Var mı?

Yinelenen H1 başlıkları (aynı başlığı birden fazla sayfada kullanmak) Google sıralamalarında index sorunların yol açan önemli hatalardan biridir. Tespit Etmek İçin:

Screaming Frog > H1 > Duplicate sayfasına giderek birden fazla aynı H1 etiketinin kullanıldığı sayfaları görebilirsiniz.

Site Dışı SEO Kontrol Lİstesi

Site dışı SEO çalışmalarını birçok kişi yalnızca link çalışması olarak bilir fakat bu yanlıştır. Site dışı SEO çalışmaları, adından da anlaşılacağı gibi sitenizin dışında kalan tüm çalışmalardır. Site dışı SEO kontrolleri için Ahrefs ve Semrush gibi araçlar sizlere daha doğru sonuçlar verecektir. Bu araçlara erişiminiz yok ise paylaştığımız ücretsiz yöntemler ile analizleri gerçekleştirebilirsiniz.

  • Site İndexlerinizi Kontrol Edin

Sitenize ait URL adreslerinin Google dizininde ekli olup olmadığını görebilirsiniz. Aynı zamanda sitenizden kaldırdığınız fakat linki Google dizininde yer alan mevcut sayfaları da tespit edebilir ve URL kaldırma aracı ile kaldırabilirsiniz.

Dizinde yer alan linkleri tespit etmek için arama çubuğuna:

Site:siteadi.com şeklinde arama yapabilirsiniz.

4xx ve diğer bağlantılarınızı Google dizininden kaldırmak için:

Search Console > URL kaldırma aracı sayfasına kaldırmak istediğiniz linki ekleyebilirsiniz.

  • Gelen Anchor (Çapa) Linkler Doğru mu?

Başka sitelerden aldığınız ya da sizin sitenize zarar vermek için başkalarının aldığı backlinklerde bazı olumsuzluklar meydana gelebilir. Bunu tespit etmek için Ahrefs ya da Semrush gibi bir araca ihtiyacınız vardır. Bu araçlar ücretli olduğu erişilmesi her zaman mümkün olmayabilir.

Tespiti için:

Search console > Bağlantılar> En Çok Bağlantı Veren Metin kısmını inceleyebilirsiniz.

  • Sosyal Medya Hesaplarınız Var mı?

Sosyal medya hesapları dijital varlıklarınızı güçlendirmek için son derece önemlidir. Eğer web sitenizin ya da işletmenizin medya hesapları yok ise bir an önce açarak sosyal medya çalışmalarınızı başlatmanızı tavsiye ederim.

  • Gelen Geri Bağlantılar Kaliteli mi?

Web sitenize gelen linklerin zaman zaman spam skorları yükselebilir ya da birçok sebebi olarak spam skoru yüksek zararlı bağlantılar gelebilir. Bu tür kalitesiz bağlantılar çoğu zaman faydadan çok zarar vermekte, sitenizin güvenilirliğini ve otoritesini düşürmektedir.

Ahrefs veya Semrush > Backlink Analizi sayfasına girerek gelen bağlantılarınızı inceleyebilirsiniz.

SEO kontrol listesi ile temel – orta düzey hatalarınızı kontol edebilirsiniz. Bu kriterlere göre kendi web sitenizin SEO Analizi işlemlerini gerçekleştirebilir ve hataları giderebilirsiniz. Tüm bu hataların çözümü ve danışmalık için SEO danışmanlığı sayfamı ziyaret ederek teklif alabilirsiniz.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir