fbpx

SEO, arama sonuçlarında doğal yollarla daha üst konumlarda çıkmak için yapılan çalışma olduğunu buraya kadar geldiyseniz bildiğinizi varsayıyoruz. Bilmeyen ve öğrenmek isteyenler içeriklerimizi okuyabilir: https://senturkoguzhan.com/seo/ 

Kötü niyetli kişiler Google üzerinde rakiplerine zarar vermek ve ciddi kayıplara uğratmak için farklı yollara başvururlar. Bunlardan biri de Anti SEO işlemidir.

Anti SEO Nedir?

Anti SEO, bir web sitesini Google üzerindeki sıralamasından düşürmek ya da komple ceza almasını sağlamak için yapılan işlemdir. Anti SEO yapanların en başlıca sebepleri:

  • Rakibi sıralamasından düşürmek
  • Kendi çıkamadığı için rakibe zarar vermek
  • Hasım olduğu kişiye zarar vermek

Anti SEO için birçok başvurulacak yöntem mevcut. Bunlardan en bilineni hedef siteye milyonlarca alakasız kelimelerden backlink almak.  Örneğin bir medikal sitesi rekabeti yüksek olan kelime de ilk sırada ve diğer firmalar ne kadar çalışma yapsa da onu geçemiyorlar. Burada kullanıcıların yaptıkları en basit işlem sıralamada olan linke +18 ya da yasadışı kelimelere çapa metin bağlantısı vererek zarara uğratmaktır.  Bu linklerin adedi ilk başlarda çok zarar vermez fakat sürekli olarak aynı kelimeye kötü çapa metinlerin vermesi sitenizi zarar uğratır.

Diğer yöntemlerden biride hedef web siteye sahte trafik yollamak, DDOS ya da Botnet saldırıları ile sunucularını şişirip sitenin erişime kapanmasına sebep olmaktır. Uzun süre sitenin kapalı kalması ya da trafiğin önce çok olup sonradan bu istikrarı sağlayamaması Google’nin ceza verme sebeplerinden bazılarıdır.

Anti SEO Nasıl Tespit Edilir?

Google üzerindeki sıralaması düşen herkesin ilk alına gelen soru “Siteme Anti SEO mu Yapılıyor?” sorusudur. Her sıralama kaybı yaşayan web sitesi Negatif SEO işlemine maruz kalmıyor. Sıralama kaybının birçok sebebi olabilir. Bunlardan başlıca sebepler:

  • Rakipleriniz sizden iyi olabilir
  • Sitenizde hatalar olabilir
  • Algoritma güncellemesi
  • İçeriğin eskimesi vb. sebepler

Anti SEO işlemini tespit etmek için ücretli ve ücretsiz araçlar mevcut. Tabiki ücretsiz olanlar bir yere kadar işe yarıyor. Bu yüzden net sonuç veren analiz aracı sitenize gelen zararlı bağlantıları nasıl analiz edebileceğinizi detaylı olarak göstereceğim. Anti SEO çalışmalarını tespit etmek için kullanılabilecek ücretli ücretsiz araçlar mevcut.

Anti SEO Tespit Etmek İçin Kullanılabilecek Araçlar:

Kullanacağımız analiz aracının adı Ahrefs ve Google Search Console.

Ahrefs İle Anti SEO Tespiti

Ahrefs ile anti SEO tespiti yapmamız için gerekli olan ücretli sürüm hesabımızın olması gereklidir. Dilerseniz 7 günlük deneme sürümünü kullanabilirsiniz. Bir Ahrefs hesabınızın olduğunu varsayarak adım adım işlemleri anlatıyorum. Ben bu yazımda kendi blogum olan Oğuzhan Şentürk sitesini analiz ediyorum.

1- Adım: Site adresinizi yazın

 

Giriş ekranında site adresinizi belirtilen kutucuğa yazın. Sağ kısımda seçim kısmında domain seçeceğini işaretlemeniz sitenizin tüm subdomain ve alt dizinlerini kontrol etmenize yarar. Bu yüzden domain şeklinde kalması tavsiyemdir. Site adresinizi yazdıktan sonra ara butonuna basarak diğer aşamaya geçebilirsiniz.

2. Adım: Gelen Backlinkleri Tespit Etme

Kırmızı ile işaretlenen kısımlar sitemize gelen backlink sayısını ve Ahrefs’in backlink panelini göstermektedir. Bu grafiğimiz bizlere 1.76 K sitemize gelen geri bağlantının olduğunu göstermekte. Sol taraftaki menüde sitenize gelen bağlantıları kategorili şekilde görebilirsiniz. Yeni gelenleri görmek için “new” kaybettiğiniz bağlantıları görmek için “lost” sekmesine tıklayın. Çapa metinlerin nasıl geldiğini görmek istiyorsanız “Anchors” kısmına tıklamanız sizlere gelen backlinklerin hangi isimler ile geldiğini gösterecektir.

3. Adım: Gelen Bağlantıları Tespit Etme

Backlink kısmına tıkladığınızda sitenize gelen tüm geri bağlantıları (backlink) görebilirsiniz. Size link veren siteler ve hangi çapa metine link verdiğini analiz edebilirsiniz. Bu sayede gelen zararlı bağlantıları kolaylıkla tespit edebilirsiniz.

4. Adım: Çapa Metinleri Tespit Etme

Anchors kısmına tıklayarak sitenize hangi metinlere link verildiğini tespit edebilirsiniz. Alakasız olan kelimeleri tespit edebilirsiniz. Details kısmına tıklayarak hangi siteden hangi çapa metin verildiğini görebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir : Google Bağlantı Reddetme

 

Anti SEO Linklerini Reddetmek Gerekli mi?

Google son güncellemelerinde itibar saldırılarını engellemek adına yeni çözümler üretmeye başladı. Eskiden Anti SEO çalışmaları ile siteler çok hızlı ve ciddi şekilde büyük zararlar görebiliyordu. Bunu önlemek adına itibar algoritmasını geliştiren Google, artık sitelerin bu saldırılardan ya hiç ya da daha az etkilenmesine çözüm üretiyor. Tabi ki bu algoritma her zaman başarılı olamıyor.  Bu yüzden sitenizi sık sık ziyaret etmeniz sizler için oldukça faydalı olacaktır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir