fbpx

Backlink, bir web sitesinden farklı bir web sitesine görsel ya da metin şekilde link bağlantısının bulunmasıdır. Kısacası web siteleri için referans sistemi gibi de düşünülebilir.

Backlink (geri bağlantı), siteler arasındaki otoriteyi arttırmak için kullanılan Off Page SEO işlemlerinden biridir. Kısacası bir sitenin diğer siteye bağlantı vererek güvendiğini ya da referans gösterdiğini söylemek için kullanılır. Tabi ki verilen linkin o site de “nofollow, dofollow” gibi etiketlerinin olması da büyük etki sağlayacaktır. Bu terimler şu anda karışık gelebilir merak etmeyin yazının devamında sizlere tüm detayları açıklamış olacağız.

Backlink Ne Demek?

Backlink, Türkçe adı ile geri bağlantı demektir. Ücretli ya da ücretsiz şekilde sitelerden geri bağlantılar alabilirsiniz. Tabi ki her yer siteden backlink alınmaması dikkat edilmesi gerekmektedir. Siteler üzerinden gelen geri bağlantılar dofollow ya da nofollow olarak gelmektedir. Dofollow olanların etkisi daha yüksek iken nofollow linklerin etkisi daha azdır.

Dofollow Backlink Nedir?

Dofollow link, link çıkışı yapan sitenin bağlantı verdiği siteye kefil olması demektir. Eğer yüksek otorite ve trafiğe sahip olan web siteden dofollow backlink kazanırsanız bunun etkisi sizlere daha yüksek olacaktır. Dofollow dediğimiz olay bir HTML etiketidir.

Dofollow linklerde her zaman rel=”dofollow” etiketi bulunmaz. Sadece link ve çapa metin gözüküyorsa bu link dofollow linktir. Bazen target=_blank HTML etiketini de görebilirsiniz. Bu linkler de yine dofollow linktir. Sadece bağlantınız mevcut sayfada değil yeni sekme olarak açılır.

Nofollow Backlink Nedir?

Nofollow Baclink, siteye bağlantı veriyorum ama kefil değilim, link suyu gücüm siteye geçmesin demektir. Sadece bağlantı olarak verilmekte ve etkisi az olmaktadır.

Bağlantı verilen linkin kaynağını incelediğinizde resimdeki gibi rel=”nofollow” kodu yer alıyorsa sitenize giden bağlantı Google tarafından çok fazla değerli görülmeyecektir.

Backlink’in Faydaları Nelerdir?

  • Site otoriteniz artar
  • Link veren siteden trafik gelir
  • Sıralamanız yükselir
  • Marka bilinirliliğiniz artar

Doğru ve alaklı yerlerden backlink almak sitenize otorite sağlamanın yanı sıra yönlendirilmiş trafik de sağlar. Bu trafik sayesinde kullanıcılar sitenizi ziyaret etmiş olur ve markanız daha fazla kişiye ulaşmış olur.

Backlink Türleri Nelerdir?

5 Çeşit Anchor Baclink (Çapa bağlantılı) tipi vardır :

1- Brand (Marka) Backlink

Almış olunan backlinkte markanın geçmesidir. Bu sayede marka bilinirliliği oluşur, Google botları marka değerini anlar. Örneğin Google kelimesine google.com bağlantısını verdim. Bu marka backlink için bir örnektir.

2- Money Keyword Backlink

Sizlere dönüşüm getirecek backlink türüdür. Linkin o anahtar kelime üzerinde daha iyi sıralamada yer alması için kullanılır. Money Keyword linklerin kullanımı %30 oranını geçmemelidir.

Örnek: SEO kelimesine senturkoguzhan.com/seo adresini ekledim. Ben bu kelimenin sıralamasının artmasını istiyorum. Bu yüzden etkileşim ve dönüşüm için anahtar kelimem ne ise o kelimeye yükselmesini istediğim linkin çapa bağlantısını veriyorum.

3- CTA Keyword

CTA ( Call To Action) Keywordler, siteye yönlendirmeye yönelik uygulanan backlink türleridir. Hemen incele, gözat, incele, tıklayın, siteyi ziyaret edin gibi kelimelere link vererek CTA link alabilirsiniz.

Baclink alırken bu kelimeyi kullanmanız link aldığınız sayfanın tüm anahtar kelimelerde yükselmesini money keyworde göre daha katkı sağlayacaktır.

4- Düz Link

Sadece bağlantının tıklanabilir şekilde olmasından oluşmaktadır. Sayfa otoritesini arttırır ve genel yükseliş sağlamak için önemlidir.

5- Compound Keyword (Karışık)

Brand, Money Keyword ve CTA nın aynı link üzerinden kullanılması ile oluşur. Örnek vermek gerekirse:

SEO Uzmanı Oğuzhan Şentürk İletişim  

Eski Google algoritmalarında backlinlerin tamamının money keyword şeklinde alınması sizi hızlı şekilde istediğiniz kelimede yükseltiyordu. Fakat haksız rekabet yüzünden son algoritmalarda bunlara düzenleme geldi. Bu yüzden sürekli olarak money keyword link almanız sitenizi ciddi zararlara uğratabilir.

Hangi Sitelerden Backlink Almalıyım?

Eski algoritmaya göre hangi siteden link alırsanız alın yüksek derecede sizlere sitenize değer katardı. Algoritmalar değiştikçe link alınacak siteleri de dikkatli seçmek gerekli. Link alacağınız zaman bazı kritelerde dikkat etmeniz sizleri daha fazla fayda sağlayacaktır. Bunlar:

  • Da Pa değeri
  • Spam Skoru
  • Günlük Trafiği
  • Site alaka düzeyi
  • Rakip bağlantılarını kontrol edin.

Geri bağlantı alacağınız yerler siteniz ile ne kadar alakalı olursa sizin sitenize trafik çekme olanağınız o kadar artar. Bu sayede link otoriteniz ve marka değeriniz ciddi ölçüde artar. Çok fazla link çıkışı yapılmış kısacası link çöplüğüne dönmüş sitelerden link almamamızı tavsiye ederiz. Uzun vadede sizlere zarar verebilir.

Link almak için rakiplerinizin bağlantılarını kontrol edin. Mümkünse bu yerlerden link almaya çalışın.

Backlink Nasıl Alınır?

Ücretli ve ücretsiz olarak farklı sitelerden backlink elde edebilirsiniz. Bunun için farklı farklı yöntemler vardır. Ücretli backlinklere Google ne kadar karşı olsa da temiz ve otoriter link almanın en iyi yöntemidir. Sizlere hangi sitelerden nasıl link alınır bunu uygulamalı olarak göstereceğim. Öncesinde ücretli ve ücretsiz backlink siteleri nelerdir bunları inceleyelim:

Ücretsiz Backlink Siteleri

1- Dizin siteleri

2- Firma kayıt siteleri

3- Forumlar

4- Paravan Bloglar

5- Profil Backlinkler

6- Yorum backlink

şeklinde bu tür sitelerden ücretsiz şekilde backlink alabilirsiniz. Ücretsiz olarak alacağınız geri bağlantılar genel olarak nofollow etiketinde olacaktır ve link çöplüğüne dönmüş olacaktır. Eğer ücretli şekilde link almaya bütçeniz yok ise bu yollara başvurabilirsiniz. Firma kayıt sitelerinden yavaş yavaş link almanız marka bilinirliğini arttıracak değerlerden biridir.

Ücretli Backlink Siteleri

Ücretli backlink siteleri için link alacağınız siteyi kendiniz keşfetmelisiniz. Bunun için yapmanız gereken en önemli olay sizin sitenizin türü ile aynı türdeki yüksek otoriteli siteleri bulmanız ve buralardan geri bağlantı almanız sitenize yüksek otorite ve trafik sağlacaktır. Peki rakip backlinkeleri nasıl tespit edebiliriz?

Rakiplerin Backlink Aldığı Siteleri Tespit Etme

Bir web sitesinin link aldığı siteleri bir çok şekilde tespit edebiliriz. Bunun için farklı yöntemler ve araçlar vardır. Bunlardan en bilineni Ahrefs aracıdır. Ahrefs kullanmanız için deneme sürümü ya da ücretli bir hesap yeterli olacaktır. Biz bunun ücretsiz yöntemine bakalım:

Bir sitenin link bağlantısını bulmak için basit bir Google sorgusu kullanacağız. Google arama çubuğuna link:www.siteadi.com yazarak arama yaptığımızda bu siteye nerelerden link gelmiş görebilirsiniz. Örnek olması açısından buraya tıklayın.

Alakasız sonuçlar çıkarsa da en iyi ücretsiz yöntemlerden biridir. Bunun yerine yine MOZ’un deneme sürümünü kullanarakda rakiplerinizin linklerini tespit edebilirsiniz.

Backlink Örneği:

Backlink nasıl alınır adım adım anlatıyorum. Bu linki ücretsiz bir platformdan alacağız. Kolay olması açısından dizin ekleme sitesi üzerinde göstereceğim. Link alabilmeniz için sizlerle de bu linki paylaşıyorum. Sitenin adı jayde.com

Öncesinde site için bir analiz yapalım bize zarar verir mi vermez mi değerleri nedir. Bunun için Google sorgu kısmına DA PA check yazabilir ve çıkan ilk siteye girebilirsiniz. Ben jayde.com u sorguladığımda çıkan değerler bu

DA ve PA değeri oldukça iyi Spam Skoru ise %1 yani zararsız. Bu siteden ücretsiz link almamızda sorun yok. Bir sonraki işlemde siteye girip bilgilerimizi doldurmak var.

Submit Your Site linkine tıklayarak açılan sayfada gerekli bilgileri doldurun ve add my site butonuna tıklayarak sitenizin dizine eklenmesini isteyebilirsiniz. Bu tür sitelerde bir moderatörün eklenen siteleri onaylaması gereklidir. Onaylamadığı taktirde yaptığınız çalışmanın bir faydası olmayacaktır.

Backlink Ne Sıklıkla Alınır?

Her gün her an sitelerden link elde etmeye çalışmak yanlış bir seçimdir. Linki çok olan değil, içeriği düzgün olan, kullanıcılara katma değer veren, dönüşüm alabilen siteler her zaman kazanırlar. Bu yüzden günde 1 2 adet link almanız ve bunu sürekli hale getirmeniz sizlere fayda sağlayacaktır.

Backlink için anlatacaklarım bu kadar, eğer aklınıza takılan ve sormak istediğiniz sorularınız var ise yorum kısmını kullanabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir