fbpx

WordPress SEO için gerekli teknikleri ve aşamaları paylaştığımız yazımız ile Google’da yükselmeyen ya da düşük trafikli web sitesi kalmayacak.

WordPress dünya genelinde en çok kullanılan web tasarım alt yapılarından biridir. Tercih edilme sebebi açık kaynak olması, hazır temalarının bulunması ve yaygın kullanımından dolayı sorunların kolayca çözülmesinden kaynaklıdır.

WordPress SEO Nedir?

Worpress, az öncede bahsettiğim gibi açık kaynaklı web sitesi

Tercih edilme sebeplerinden bir diğeri ise SEO alt yapısının gayet iyi ve farklı SEO eklentilerinin olmasından kaynaklıdır. Neredeyse basit işlemler ile kod bilmenize gerek kalmadan başlangıç ya da orta düzeyde WordPress iç SEO işlemlerini eklentiler ve hazırladığımız blog yazımız ile gerçekleştirebilirsiniz.  Hazırsak WordPress SEO için gerekli işlemlere başlayalım.

WordPress SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

1- WordPress Tema Seçimi

En önemli kriterlerden biri tema seçimidir. Hem ortak platformlarda hem de farklı firma ve yazılımcıların çıkardığı yüzbinlerce tema mevcuttur. Tabi ki bu kadar tema olması seçimi zorlaştırmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta temanın temiz bir kodlamaya sahip olmasıdır. Eğer bir blog kuracaksanız WP’nin kendi temaları olan yirmionyedi gibi temalarını tercih edebilirsiniz. Kodlamaları oldukça temiz ve hızlıdır. Bunun haricinde kurumsal bir tema arıyorsanız ve kod bilmiyorsanız bir bilenden yardım almanız ya da GTmetrix üzerinde temanın sorgu sayılarına bakmanızdır. Temanın kaynak kodlarını görüntülemek istiyorsanız CTRL+U tuşlarına basarak kaynak kodlarını görüntüleyebilirsiniz.

2- www mu? www Olmadan mı?

Her web sitesi sahibinin en merak ettiği soru: “Sitemi www’lu mu yoksa www’suz mu kullanmalıyım?” Aslında bunun SEO için hiç bir önemi yok. Tamamen site yöneticisinin istediğine bağlı olarak kullanımı gerçekleşir. Ben web sitemde kullanmıyorum. Bu bağlantıyı düzenlemek için WordPress > Ayarlar > Genel kısmından bağlantı adresinizi tanımlayabilirsiniz. Eğer bu bağlantıyı mevcut olandan değiştirirseniz yönlendirme yapmayı unutmayınız.

3- WordPress Ping Servis Ayarları

Ping servisleri güncelliğini ve popülerliğini son yıllarda kaybetmiş kısımlardan biridir. Ping servisleri sitenizde bir değişiklik yaptığınızda otomatik olarak arama motorları botlarını sitenize çekme görevini görüyordu. Artık çoğu uzman işe yaramadığını söylese de test ve tecrübelerime göre halen etkisi olduğunu düşünüyorum. WordPress ping servislerini güncellemek için Ayarlar > Yazma kısmından listenizi ekleyebilirsiniz.

Kırmızı ile işaretlediğim yerden ping listesine ulaşabilir, listeyi ekledikten sonra değişiklileri kaydet butonuna basabilirsiniz.

4- WordPress SEO URL (Kalıcı Bağlantı Ayarları)

Kalıcı bağlantılar, SEO uyumlu URL için olmazsa olmaz ayarlardan biridir. WordPress ilk kurulduğunda tüm URL uzantılarında siteadi.com/p=123? gibi bir uzantı ile geliyor. Bu kalıcı bağlantıları siteadi.com/yazi-adi/ şeklinde olması SEO için avantaj sağlamaktadır. WordPress kalıcı bağlantı ayarlarını yapmak için Ayarlar > Kalıcı bağlantılar kısmından görünmesini istediğiniz URL’yi seçebilirsiniz. WordPress SEO ayarlarında en iyi bağlantı şeklini görsel kısmında bıraktım. Bu şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

5- Arama Motoru Görünümü

Çoğu tasarımcı siteyi kurarken yanlış ya da gereksiz indexlerin önüne geçmek için siteyi arama motorlarına kapatıyor. Daha sonrasında ise açmayı unuttuğu için uzun süreler site Google ya da diğer arama motorları tarafından taranmıyor haliyle index (dizine kayıt) sorunu çıkıyor.

6- WordPress SEO Eklentisi Kurulumu ve Ayarları

WordPress için olmazsa olmaz eklentilerden birisi SEO eklentisidir. Dünya genelinde uzun süredir yarışan en popüler ve çok kullanılan 2 SEO eklentisi vardı. Son zamanlarda çıkan Rank Math ise büyük bir sıçrama yaparak bu yarışa dahil oldu. Sürekli popülerliğini arttırarak bir çok kişi All in SEO ve Yoast SEO eklentilerinden Rank Math eklentisine geçiş yaptı. Ücretsiz sürümü ile bile diğer eklentilere göre daha kapsamlı özellik vermesi en büyük tercih sebeplerinden biri. Fakat kullanıp memnun olmayan birçok kullanıcı mevcut. Ben 3’ünü de farklı sitelerde kullandım her biri ayrı güzel yakın zamanda 3 eklentinin de detaylı olarak özellik karşılaştırmalarını ve detaylı kurulumlarını anlayan bir içerik hazırlayacağım.

7- WordPress Sitemap (Site Haritası) Oluşturma

Eğer All in SEO, Yoast ya da Rank Math gibi WordPress SEO eklentilerini kullanıyorsanız otomatik olarak site haritanız oluşur ve her yeni içeriğinizde otomatik olarak güncellenmiş olur. Bunun haricinde farklı bir eklenti kullanmak istiyorsanız tavsiyem Google Sitemaps eklentisidir. Kullanımı oldukça kolaydır tek tık ile çalışır.

Not: Mevcut bir eklenti yardımı ile site haritanız var ise yenisini oluşturmayınız. Önce kontrolünü yaparak yenisi kurabilir ya da kurmayabilirsiniz.

8- WordPress Site Hız Optimizasyonu

Hem SEO hem de kullanıcı deneyimi için olmazsa olmaz etkenlerden birisi WordPress sitenizin hızıdır. Eğer temiz kodlanmış ve düşük boyutlu görseller kullanırsanız basit işlemler ile site hızlandırma işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Hızlandırma için gerekli olan bazı işlemler: HTML, CSS ve Javascript kodlarının sıkıştırılması, görsel boyutlarının azaltılması gibi işlemleri yapabilirsiniz. Bu işlemler için de gerekli eklentiler mevcut. Yaygın olarak kullanılan cache (önbellekleme) ve sıkıştırma eklentilerinden biri olan lite speed cache tavsiyelerimden biridir. Fakat bu konudaki eklentiler her sitede stabil olarak çalışmayabilir.

9- WordPress Görsel Sıkıştırma

Görseller site hızını büyük ölçüde etkileyen faktörlerden biridir. Yüksek çözünürlüklü ve yüksek boyutlu görseller hem sayfa açılış hızlarını hem de kullanıcıların deneyimini yüksek ölçüde etkiler. Bunun için görsellerinizi jpg, png ya da svg gibi yüksek kaliteli uzantıları tercih etmeyin. Bunun yerine daha genç ve hafif görsel uzantıları tercih edin. Örneğin Google ve diğer arama motorlarının da önerdiği webp formatı.

Tüm görselleri tek tek webp uzatınasına çevirmenize gerek yok bunun için gerekli eklentiler mevcut. Buradan webp converter eklentisine ulaşabilirsiniz. https://wordpress.org/plugins/webp-converter-for-media/

10- Görsel Alt Etiketlerini Doldurun

Arama motorları görselleri sizin vereceğiniz alt etiketlere göre dizinine ekler. Bu yüzden görsellerinizi siteye eklerken uygun içeriğe ya da görsellin ne anlattığına göre doldurmanız hem görsel hem de normal arama sonuçlarında iyi konumlarda görünmenize olanak sağlayacaktır. Otomatik doldurmak için gerekli eklentiler var fakat her birini manuel olarak doldurmanız her açıdan daha iyi olacaktır.

11- Kaliteli İçerikler Oluşturun

İçerik web sitenin alt yapısı ne olursa olsun SEO için en önemli unsurdur. Ne kadar kaliteli içerik üretirseniz Google sonuçlarında sıralamalarınız o kadar iyi konumda olur ve yine farklı arama sonuçlarında da gözükme imkanınız büyük derecede artar.

12- Dahili Bağlantılar (İç Link) Oluşturun

Yazılarınız içinde en fazla 3 adet olmak üzerine farklı sayfalarınızın linklerini yerleştirin. Bu sayede hem sitede kalma süresi artacak hem de Google bu sayfalara değer verdiğinizi anlayacaktır.

Örneğin SEO kelimesi üzerine verdiğim link sayesinde Google botları sitemi tararken bu sayfayı tekrar tarayacak ya da ziyaretçiler linke tıklayarak daha fazla sitemde kalacaktır.

13- Sosyal Bağlantılarınızı Ekleyin

Sitenize ait sosyal medya hesapları var ise (facebook sayfası, instagram ya da youtube kanalı vb) bunları sitenize ekleyin. Sosyal platformlar direk backlink olarak sayılmaz ama imleme olarak geçmektedir. Aynı zamanda ziyaretçiler sizleri takip ederse yeni paylaşımlarınızda direk olarak sosyal medya üzerinde trafik çekmenizde ya da marka bilinirliliği arttırımınızda büyük etkisi olacaktır.

Not: Sosyal bağlantı linklerini nofollow yapmayı unutmayın.

WordPress SEO hakkında tartışma, bilgi ve sorularınızı yorum kısmında belirtmekten lütfen çekinmeyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir