fbpx

İnternet üzerindeki satışlara talep artışından sonra internet girişimcileri ve fiziki ürün satıcıları e-ticarete yönelmeye başladı. Birçok kişi de belirli ürün gruplarından ürünler alarak internet satışına başlamak istedi fakat artan ürün fiyatları ve diğer etkenlerden kaynaklı olarak istenilen ürün adedi stoklara alınamadı. Burada ise bir çok kişinin imdadına dropshipping e-ticaret modeli yetişti.

Dropshipping, Türkçe olarak “direk nakliye” anlamına gelmektedir. Dropshipping modeli ile internet dünyası yeni bir E-ticaret modeline kapılarını açtı diyebiliriz. Tabi bu model uzun yıllardır yapılmakta. Pasif ya da ek gelir olarak para kazanmak isteyenler bu yöne daha fazla yönelmeye başladı.

Dropshipping Nedir?

Dropshipping, ürünlerin farklı bir tedarikçi tarafından stok ve gönderimi sağlanarak satan kişinin ise bundan kâr ya da komisyon kazanmasıyla gerçekleşen stoksuz E-ticaret modelidir. Anlaştığınız tedarikçinin vereceği iskonto üzerine piyasa araştırması yaparak fiyatlarınızı belirleyebilir, internet üzerindeki platformlarda ürünlerinizi satışa sunabilirsiniz. Müşterilerin sizden sipariş vermesi sizler de indirimli fiyatlarınız ya da tedarikçi ile anlaşma şartınıza göre siparişinizi verirsiniz. Sattığınız ürün sizin elinize geçmeden direk olarak müşteriye gider.

Dropshipping Nasıl Yapılır?

Dropshipping, ürünlerin sizde olmadan başkası tarafından kargolanması ile gerçekleşen e-ticaret modeline denir. Ürünlerinizi satacağınız aktif ya da açmayı düşündüğün platformlardan gelen sipariş bilgilerini tedarikçine iletmeniz durumunda sizlerin yerine kargolayacaktır. Bu sayede siz ürünü görmeden sadece aracılık ederek e-ticaret yapabilir ve kazanç elde edebilirsiniz. Tabi bu durumun avantaj ve dezavantajları oldukça fazla. Bu konuda en az zarar ile en yüksek verimi alabilmeniz adına dikkat etmeniz gerekenleri yazıyorum. Bu kurallara uygun şekilde hareket ederseniz E-Ticaret sürecinizi oldukça iyi şekilde ilerletebilirsiniz.

·         Ne Satacağına Karar Verme Süreci 

Dropshipping ya da E-Ticaret için elinizde ürününüz yok ise öncelik ne tür ürünler satacağınıza karar vermektedir. Ne satacağınıza karar vermeden önce internette bu ürün çok satıyormuş bunu satalım demeniz sizi ilerleyen süreçte hüsrana uğratabilir. Bu yüzden başlangıçta ilgi alanınız olan ürünleri bulmayı tercih edin. Diğer bir etken de pazar rekabeti olmalı. Bir ürünün piyasası çok olabilir fakat yüzlerce kişi aynı ürünü satmaya başlar ise hem pazar doyar hem de kâr marjı oldukça düşmeye başlar.

·         Tedarikçi Bulma Süreci

Stoksuz ticaret (Dropshipping) yapacaksanız en dikkat etmeniz konulardan biri tedarikçi seçimidir. Ne kadar iyi seçim yaparsanız hem siz hem de müşterileriniz bu durumdan o kadar memnun kalır. Tedarikçileriniz ile çalışmaya başlamadan önce kâr marjına, ürünlerin kaç günde kargolandığına, iade ve iptal politikasına özellikle dikkat etmeniz gerekir.  Hatta tedarikçiniz ile çalışmadan öncesinde ondan bir ürün sipariş ederek hem ürünlerinin kalitesini hem de kargo süresi gibi durumları öğrenebilir, oluşabilecek olumsuzluk hakkında tahminde bulunabilirsiniz.

·         Marka İsim Bulma

İster dropshipping yapın ister stoklu şekilde e-ticaret yapın, isim oldukça önemlidir. İnternet sitesi ya da sosyal medya hesabı açarken marka olabilecek şekilde isimler bulmanızda fayda vardır. Bu hem güven için hem de ilerleyen zamanda marka bir isim olarak anılmanız için oldukça önemlidir. Bugün dropshipping yapıyor olabilirsiniz fakat ilerleyen zamanda stoklu ticarete geçerek tedarikçi siz olabilirsiniz. Bu yüzden isim konusu önemli.

Bunun için paylaşacağım bağlantı üzerinden aklınıza gelen isimleri yazarak tüm platformlarda isim kullanılıyor mu direk olarak kontroller edebilirsiniz. Tıklayın

·         Ürünleri Nerede Satacağız?

Ne satacağımızı bulduk, tedarikçi ile anlaşmamız sağladık. Peki ya bu ürünleri nerede satacağız? Olay tam olarak bundan sonrasında başlıyor diyebiliriz. Burada biraz sermaye devreye giriyor. Eğer bu iş için harcayacağınız meblağa fazla ise internet sitesi açabilirsiniz. Hazır E-ticaret sistemleri için bütçeniz yetmez ise WordPress ya da Opencart gibi açık kaynaklı platformları kullanarak internet üzerinden araştırmalar sonucunda sitenizi satışa uygun şekle getirebilirsiniz.

Dropshipping için bütçeniz az ise hazır pazaryerlinden, Instagram ya da Facebook üzerinden satabilirsiniz. İnstagram üzerinden satmak marka bir isim bulmanızı tavsiye ederim. Ardında hesabınızı düzenleyerek uygun bir hale getirebilirsiniz. Profil fotoğrafınıza logonuzu koymayı unutmayın. Logo yapmayı bilmiyorsanız bionluk gibi yerlerden çok ucuza logo yaptırabilir ya da Canva üzerinden ücretsiz ve basit şekilde kendi tasarımınızı oluşturabilirsiniz.

·         Sosyal Medya Profilini Düzenleme 

Eğer ürünlerimizi başlangıçta sadece instagram üzerinde satışa sunacaksak hesaplarımızı çekici hale getirmemiz gerekli. Bunun için instagram hesabınızdaki profil ayarlarını hem doğru hem de göze hitap edici şekilde düzenlemeniz gereklidir. Biyografi kısmına kargo ücretleri, iptal ya da iade durumunun olup olmadığını, ödeme şeklini ve iletişim numarasını yazmanız sizin için hem ekstra güven sağlayacak hem de satışlarınızı etkileyen bir faktör olacaktır. Emoji kullanmanız daha sempatik hale getirecektir benden söylemesi ????

·         Ürünleri Yayınlama

İnternet siteniz üzerinden ürünleri yayınlıyorsanız tedarikçinizin (varsa) XML dosyası ile anlık olarak tüm ürünlerini, ürün bilgilerini, stok adedi ve fiyatlarını çekebilirsiniz. Daha sonrasında kendiniz ufak düzenlemeler ile özgün hale getirebilirsiniz. Eğer XML dosyası yok ise manuel olarak tek tek eklemeniz gereklidir.

Ürünlerinizi sosyal medya hesapları üzerinden satışa sunacaksanız satacağınız ürünlerin fotoğraflarını ve açıklamalarını tek tek paylaşmanız gereklidir. Bunu sizin için daha kolay hale getirecek otomasyonlar mevcut. Belirli bir şablon oluşturarak zamanlı ve toplu olarak paylaşımlar yapabilirsiniz. Benim kullanıp tavsiye ettiğim program İnstafly adresine girerek kullanabilirler. Eğer bütçeniz az ve tek tek paylaşmak için zamanınız var ise manuel olarak yükleme yapabilirsiniz.

·         Ürünleri Pazarlama ve Müşteri Bulma

Ürünler hazır, dükkan hazır her şey tamam. Bir şey eksik; Müşteri. Müşteri bulmak için satış platformunuza göre pazarlama seçenekleriniz değişiklik gösterebilir. Bu yazımda internet sitesindeki ve sosyal medya üzerindeki satışlarınızı nasıl arttırıp müşteri edineceğinize değineceğim.

Eğer internet sitesiniz ve vergi levhanız var ise; Trendyol, Hepsiburada, N11 gibi pazaryerlerinde üyeliklerinizi oluşturabilirsiniz. Buralara ürünlerini yükleyerek sadece satılan ürün başına komisyon ödeyerek satışlarınıza başlayabilirsiniz.

Eğer ürünlerinizi Türkiye dışında bir yere satmak istiyorsanız, diğer ülkelerin pazaryerlerini tercih edebilirsiniz.

Sadece internet siteniz varsa; İnternet üzerindeki satışlarınızı arttırmanız için başlangıçta Facebook, İnstagram ve Google ADS ile hızlandırabilirsiniz. Uzun vadede organik olarak satışlarınızı arttırmak için websiteniz için SEO çalışmaları gerçekleştirebilirsiniz. Tabi bu durumlar için illaki bir bütçe ayrılmalıdır. Hiç para harcamadan Dropshipping ya da normal e-ticaret yapmak hem oldukça zor hem de uğraştırıcı olacaktır. İstediğiniz verimi vermediği için hem inancınız hem de motivasyonunuz oldukça düşecektir.

Sosyal medya üzerinden satış gerçekleştiriyorsanız: Başlangıç aşamasında en düşük maliyet ile instagram ve Facebook market üzerinden satış yapabilirsiniz. Buradaki pazarlama çalışmalarında ise İnstagram’ın Reels, etiket, hikayeler, hikaye çıkartmaları gibi özellikleri kullanarak hızlı etkileşim ve takipçi kazanabilirsiniz. Bu sayede organik olarak az da olsa müşteri yakalama şansınız artacaktır. Dropshipping ile satış yapabilmeniz için diğer bir etken ise reklam vermektir. İnstagram üzerinde ürünlerinizi günlük minimum 9 TL’den başlayan fiyatlar ile reklam verebilirsiniz. Profile yönlendirme ya da DM reklamları ile müşterilerin sizler ile etkileşime geçmesini hedefleyebilirsiniz.

Reklam verirken hedef kitle ve konumlara dikkat etmenizi tavsiye ederim. Aksi halde yüksek bütçelere çok az dönüşümler elde edersiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir